trauman

 
 

vad är religiöst trauma?

Religiöst trauma är ingen diagnos utan ett vidare begrepp på olika former av trauman som en person som växer upp i ett religiöst sammanhang kan uppleva eller när man lämnar ett religiöst sammanhang och/eller sin tro. Det är vanligt med depression, ångest, känslor av skuld och skam, självskadebeteende som ätstörningar och alkoholproblem samt självmordstankar.

Det är ofta svårt att söka hjälp eftersom det är vanligt att man skuldbelägger sig själv, och många saknar förtroende för vården då psykisk ohälsa inom många religiösa sammanhang “botas” genom att söka gud.

Vården i sin tur har svårt att förstå traumat då det saknas kunskap och förståelse för religion. Ofta så tas det inte problemen på allvar då många av oss har svårt att visa hur vi verkligen mår. Det leder ofta till fel diagnoser och/eller fel hjälp/medicinering.

renhetskultur

“Bibeln är tydlig med att äktenskapet mellan en man och en kvinna är det enda tillåtna sammanhanget för sexuella relationer.” (Trosrörelsens dokument om sexualitet)

“Kontrollen av flickors och kvinnors sexualitet [är] central och starkt knuten till kollektivet. I hederstänkandet står föreställningar om oskuld och kyskhet i fokus och familjens rykte och anseende ses som avhängigt flickors och kvinnors faktiska eller påstådda beteende. Detta förhållande kan vara mer eller mindre uttalat och kontrollen kan sträcka sig från vardagliga former av begränsningar i flickors och kvinnors liv som berör exempelvis klädval, socialt umgänge och rörelsefrihet till livsval som utbildning, jobb och giftermål och skilsmässa. I sin mest extrema form resulterar hederstänkandet i hot om våld och våld, inklusive dödligt våld.” (Regeringens definition av hedersrelaterat förtryck)

svektrauma

Svektrauma (Betrayal Trauma på engelska) är ett begrepp som myntats av Jennifer Freyd. Det är ett psykologiskt trauma där man utsätts för ett svek av någon närstående som den drabbade är beroende av för stöd och överlevnad. Ju viktigare relationen är (för välfärd, stabilitet och överlevnad) desto större konsekvenser.

Detta kan ge likartade, lika allvarliga och komplexa symptom som PTSD. Svektrauma ger mer framträdande känslor av förödmjukelse och skam. Hur djupt traumat går är beroende av svekets och chockfasens längd, graden av beroende och tillit gentemot förövaren.

Vanliga symptom är ångestattacker, flashbacks, sömnsvårigheter, koncentrationssvårigheter, ätstörningar, kontrollbehov, besatthet av att älta svekets detaljer, utpräglad förlust av självkänsla, förlust av världsuppfattning och olika former av dissociation.

mellanförskap

“Mellanförskap är en känsla som befinner sig när man rör sig mellan eller utanför etablerade normer kring nationell eller kulturell identitet. Känslan av mellanförskap har skapats av en viss form av exkludering och marginalisering.” (Arbouz, 2012).

Mellanförskap innebär att uppleva att man inte helt tillhör någon samhällsgemenskap alls. Det är ett begrepp som framför allt används när man pratar om andra generationens invandrare, som lever mitt emellan två kulturer. I Sverige är de invandrare, i sina föräldrars hemland är de svenskar.

Många som lämnar religiösa sammanhang upplever samma känsla av att inte höra till, att leva mitt emellan kyrkan och världen. I ett slags ingenmansland. Det skapar en känsla av rotlöshet och otrygghet. Svårighet att tyda sociala koder och förstå vedertagna sociala normer.

Mellanförskap är en ständigt gnagande känsla av att vara borttappad. Att leta efter sitt hem men inte hitta det.

komplex ptsd

Inom psykologin gör man skillnad på komplex PTSD och enkel PTSD, där komplex PTSD (CPTSD) innebär att man uppfyller kriterierna för PTSD men även uppvisar tilläggssymtom. När man drabbas av CPTSD så är det i regel för att man har överlevt långvariga, upprepade traumatiska händelser. Det är vanligt att den komplexa traumatiseringen leder till personlighetsförändringar inom områdena identitet och relationsuppfattning.

Komplex PTSD kan uppstå hos människor med svåra barndomstrauman, människor som lever med misshandel och våld i hemmet och som blivit utsatta för övergrepp under en längre tid.

Detta är en relativt ny diagnos och det krävs mer forskning. Dock är det många med religiösa trauman som har fått denna diagnos på senare år.